कागती पानी पिउनुका फाइदाहारू
कागती हिमाल पहाड तराई जहाँ कहिँ पनि पाईने फल हो। आमिलो बर्गको फलफुलमा पर्ने यो फल पौष्टिकताको दृष्टिले अति महत्वपुर्ण मानिन्छ । अचार, तरकारी दाल सर्वत् लगायत अन्य थप्रै परिकारको गहनाको रूपमा परिचित यो फलले स्वास्थ्य को दृष्टिले विशेष महत्व राख्दछ। कागती भिटामिन ‘सी’ को उपयुक्त र सर्वसुलभ श्रोत हो । यो फल खाने गरेमा यसले तौल घटाउन ठूलो सहयोग पुयाउँदछ । कागतीमा भएको भिटामिन ‘सी’ प्रतिरक्षा प्रणालीलाई मजबुत बनाउन मद्दत गर्दछ । रक्तसञ्चारसँग जोडिएका समस्या, मधुमेह, आँखाको समस्याबाट बच्न पनि कागतीले महत्वपुर्ण भूमिका खेल्दछ । विशेषगरी, बिहान खाली पेटमा कागतीपानी पिएमा बढी फाइदा पुग्ने बताइन्छ ।
१ . कागतीमा प्रशस्त पाईने भिटामिन ‘सी’ ले हाम्रो शरीरको प्रतिरक्षा प्रणाली मजबुत बनाउदछ ।
२. कागती स्वादमा अमिलो भएपनि यो क्षरीय बर्गको फलफुल हो । कागती पानीको नियमित सेवनले शरीरमा अम्ल र क्षारबीचको सन्तुलन बनाउन मद्दत पुग्छ ।
३. कागतीमा पेक्टिन फाइबर धेरै हुने भएकाले ठुलो-आन्द्रालाई स्वस्थ राख्न मद्दत गर्दछ। कागतीमा शक्तिशाली एन्टिब्याक्टेरियल गुण पनि छ ।
४. बिहान खाली पेटमा कागती पानी पिएमा शरीरबाट विजातीय द्रव्य निष्काशनमा सहयोग पुग्छ ।
५ . कागती पानीले पाचन क्रियालाई पनि मजवुत वनाउन सहयोग गर्दछ ।
६ . कागती क्याल्सियम, म्याग्नेसियम, पोटासियम, साइट्रिक एसिड र फस्फोरसको राम्रो स्रोत हो ।
७ . कागती पानी पिउने गरेमा शरीरमा खतरनाक ब्याक्टेरियाको विकास र वृद्धि रोक्न सहयोग पुग्छ ।
८. रुघाखोकीको उपचारमा पनि कागती पानीले फाइदा पुर्याउदछ।
९. मस्तिष्कलाई पोषित गर्न र स्नायुकोषहरूलाई स्वस्थ राख्न पनि कागतीले विशेष भूमिका अदा गर्दछ।
१० . कागतीले युरिक एसिडलाई समन गर्न मद्धत गर्दछ।
११. कागतीले रक्ताचाप नियन्त्रण गर्न मद्धत गर्दछ।
१२. कागती पानीले कलेजोमा अक्सिजन र क्याल्सियमको मात्रा सन्तुलन गर्छ ।
१३ हरेक दिन कागती पानी पिउने गरेमा मिर्गौलामा पत्थरी बन्न पाउँदैन र बनेको पत्थरीलाई विघटित पारेर बाहिर निकाल्न मद्दत पुग्छ ।
१४. कागती पानीको नियमित सेवनले बढेको तौल घटाउन पनि मद्धत गर्दछ ।
१५. छालाका दाग धब्बा हटायर छालालाई चम्किलो बनाऊदछ ।
*डा. हेमराज कोइराला योगी नरहरिनाथ योगा एण्ड नेचर केयर हस्पिटल भरतपुर, चितवनमा कार्यरत योग तथा प्राकृतिक चिकित्सक
हुनुहुन्छ ।
यो पनि पढ्नुहोस्