खानपानविज्ञान जिज्ञासा

बैज्ञानिक अनुसन्धानका अनुसार दुध नपिउँनुका फाइदाहरु के के हुन् ?

दुध शरीरको लागि निकै पौष्टिक तथा लाभदायक पदार्थ हो । यसमा क्याल्सियम पाइने हुँदा स्वास्थ्यका दृष्टिकोणले दुध पिउनु फाइदाजनक मानिन्छ । यसका साथै दुध नपिउँदा पनि केहि फाइदाहरु  छन् । क्याल्सियम दुधबाट मात्र नभई अन्य खानेकुरावाट पनि प्राप्त गर्न सकिन्छ । युएसए नेचुरल जर्नल अफ पव्लिक हेल्थले गरेको एक अनुसन्धानले दुध नपिउँनुका फाइदा हुने पुष्टि गरेको छ । तर यो १४ वर्षभन्दा मुनिका वालवालिकाको लागि भने लागु हुने छैन ।

१. दुधमा पाइने ल्याक्टोजको कारण पेट फुल्ने, ग्यास जम्नेका साथै पखाला लाग्ने समस्या हुनसक्छ । त्यसकारण

दुध नपिउनाले पाचन प्रक्रिया राम्रो हुन्छ ।

२. दुध नपिउँनाले प्रोटेस्टेन्ट क्यान्सरको समस्याबाट बच्न सकिन्छ । अनुसन्धानमा पाईए अनुसार दुधबाट

बनेका खानेकुरामा पाइने क्याल्सियमबाट क्यान्सर हुनसक्छ ।

३. अनुहारमा डण्डीफोर आउने समस्या भएका मानिसहरुले दुध नपिईएकै राम्रो हुन्छ किनकी दुधमा पाइने

एनाबोलीक स्टाइरस ब्याक्टेरियाको कारण अनुहारमा डन्डिफोर आउने समस्या हुन्छ ।

४. दुधले रगतमा चिनीको मात्रा बढाईदिन्छ । त्यकारण दुध पिउँन छोडेमा उच्च रक्तचाप तथा मधुमेहबाट बच्न

सकिन्छ ।

५.  दुध पिउन छोडेमा कोलेस्ट्रोलको समस्याबाट बच्न सकिन्छ किनकी एक ग्लास दुधमा करीव २४ मिलीग्राम

भन्दा बढि मात्रामा कोलेस्ट्रोल हुन्छ ।

६. दुधमा २० प्रतिशतभन्दा बढि सेन्चुरेटेड फ्याटको मात्रा हुने भएकोले दुध पिउन छोडेमा मोटोपनबाट बच्न

सकिन्छ ।

७. बैज्ञानिक अनुसन्धानवाट के देखिएको छ भने ब्लड ओ पोजेटिभ हुनेले त दुध नपिएकै राम्रो हुन्छ ।

८. गाई भैसीलाई दिइने विभिन्न एन्टिवायोटिक्स दुधमा समेत हुनाले दुध पिउनु स्वास्थ्यका लागि हानिकारक

छ ।

९. दुध पिउन छाडेमा अनावश्यक रुपमा पेट बढ्न पाउदैन ।

१०. दुध नपच्ने व्यक्तिले दुध पिएमा वान्ता हुने तथा एलर्जी हुने समस्या उत्पन्न हुन्छ त्यसकारण दुध पिउन

छोडेमा मिल्क एलर्जीबाट बच्न सकिन्छ ।

साइन्स इन्फोटेक

साइन्स इन्फोटेक अनलाईन पत्रिका हो ।

Leave a Reply

error: Content is protected !!