स्वास्थ्यको लागि मह खानुका फाइदाहरू
![डा. राम बहादुर बोहरा](https://i0.wp.com/scienceinfotech.com.np/wp-content/uploads/2018/10/Dr.-Ram-Bahadur-Bohara.jpg?resize=160%2C160)
महबारे जान्न सके यसबाट थुप्रै रोगहरू निको बनाउन सकिन्छ । प्रकृतिको अनुपम उपहारमा मह सवैभन्दा पहिलो देखिन्छ । हाम्रो घरमा प्राय मह हुने हुनाले कहिले सर्बतको रूपमा कहिले औषधिसंग मिलाएर खान महको प्रयोग ज्यादा हुने गर्दथियो ।
महको प्रयोग विभिन्न रोग निवारणमा प्रभावकारी मानिन्छ । महको नियमित सेवन गर्दा यौन क्षमता बढाउनुका साथै यौन क्षमतालाई बचाइ राख्न पनि मह खानुपर्छ । यसका अलवा महले व्यक्तिको स्मरण शक्ति बढाउँछ । खानामा रुची बढाउन, खोकी, कब्जियत जस्ता रोग निको पार्न मह उत्तिकै उपयोगी मानिन्छ ।
अल्सरका रोगीले नियमित महको सेवन गर्दा निको हुन सहज हुन्छ । आयुर्वेद विज्ञानमा मात्र नभएर एलोपेथिक उपचार पद्धतिमा समेत महलाई गुणकारी औषधिका रुपमा मान्यता दिइएको छ । तर आजभोली महमा हुने मिसावटले स्वास्थ बनाउन भन्दा नयाँ नयाँ रोगहरु निम्त्याउने गरेको छ ।
मह खानुका फाइदाहरू
१. फुराएको एक चिम्टी मरिचको धूलो, एक चम्चा मह, एक ग्लास पानीमा फिटेर खाने गरेमा अमलपित्तको रोग ठीक हुँदै जानेछ ।
२. एक ग्लास पानीमा एक चम्चा मह हालेर गारगल गरेमा बसेको घाँटी ठीक हुन्छ र स्वर खुल्छ ।
३. रुघा, खोकी लागेमा तुलसी पत्र र अदुवाको धूलो एक चम्चामा एक चम्चा मह मिसाएर खाएमा रुघा, खोकी र ज्वरो पनि ठीक हुन्छ ।
४. फुराएको मरिचको धूलो १ चिम्टी १ चम्चा महमा फिटेर दिनको ३-४ पटक ६ चाट्ने गरेमा केही दिनमै ठीक हुन्छ ।
५. बकाइनोको फूलको रस आधा चम्चामा मह आधा चम्चा मिसाएर बिहान,बेलुका खाने गरेका रोकिएको मासिक धर्म खुल्छ र नियमित हुन्छ । महको सेवन महिलाहरूको लागी राम्रो औषधि मानेका छौं ।
Like & Follow us on Facebook
यो पनि पढ्नुहोस्
स्वास्थ्यको लागि फलफूल खानुका फाइदाहरु
सेक्स पावर बढाउने लसुन खानुका फाइदाहरु
स्वास्थ्यको लागि तोरीको साग खानुका फाइदाहरु
मानव स्वास्थ्यको लागि चम्सुरको भाजी खानुका फाइदाहरू
*डा. राम बहादुर बोहरा नेपाल वैकल्पिक चिकित्सा विकास परिषद नवलपरासीको अध्यक्ष, बरिष्ट आयुर्वेद डाक्टर तथा साइन्स इन्फोटेकका सल्लाहकार हुनुहुन्छ ।
![कुमारवर्ती औषधालय](https://i1.wp.com/scienceinfotech.com.np/wp-content/uploads/2018/12/Kumarworti-Aushadhalaya.jpg?resize=800%2C101&ssl=1)