स्वास्थ्यको लागि अजिनो मोटोका बेफाइदाहरु
अजिनो मोटोको प्रयोगले मानव स्वास्थ्यमा कतिको असर हुनसक्छ भन्ने प्रयाप्त जानकारी नहुनाले आज यसको व्यापक प्रयोग भएको छ । स्वाद लिने हाम्रो जिब्रोको कारणले गर्दा आज अजिनो मोटोले राम्रो बजार लिएको देखिन्छ । तर यसले हाम्रो शरीरलाई कति नोक्सान गर्न सक्छ भन्नेबारे तल दिइएको छ । यो खासगरी जापानबाट लोकप्रिय भएको यो सेतो मसला एक प्रकारको रसायन हो ।
यो पनि पढ्नुहोस्
उखुको जुस पिउनु फाइदाहरु तथा बेफाइदाहरु
चिया कफीमा पाइने क्याफिनका फाइदाहरु र बेफाइदाहरु
चिया कफी पिउनुका फाइदाहरु र बेफाइदाहरु
होशियार ! कस्ता व्यक्तिले खानुहुँदैन कागती
यो रसायन क्यान फुड, फास्ट फुड एवं जंक फुड आदिमा प्रयोग गरिन्छ । पास्तामा पनि यसको प्रयोग हुन्छ । हामीले दिनहुँ खाजाका रूपमा प्रयोग गर्ने चाउचाउ तथा अन्य जंक फुडहरूमा यसको बढी प्रयोग गरिएको हुन्छ । यसले बालबालिकाहरूमा फुड एलर्जी, अपचका साथै दमको संकेत देखाउन सक्छ । यसको नियमित प्रयोग हानिकारक छ ।
यसले उत्तेजना बढाउँछ भने मस्तिष्कका कोषहरू नष्ट गर्छ । त्यसैले यस्तो हानिकारक पदार्थको प्रयोगबाट बच्नुमै बुद्धिमानी हुन्छ । अजिनो मोटोद्वारा बनाईएका परिकारमा पृथक किसिमको स्वाद प्रदान गर्छ तर स्वाद मात्र हेरेर हुँदैन, यसले स्वास्थ्यमा पार्ने नकारात्मक असर पनि उत्तिकै छ । यो सेतो मसलाको रासायनिक नाम ‘मानोसोडियम ग्लुटेमेट’ हो ।
Like & Follow us on Facebook
चल्तीको भाषामा यसलाई अजिनो मोटो भनिन्छ । यसलाई विशेषगरी रेस्टुराँहरूले मःम, चाउमिन आदि परिकारमा प्रयोग गर्छन् । अजिनो मोटोले वजन बढाउने तथा हड्डी गलाउने काम गर्छ । यसले टाउकाको पीडा, छातीको पीडा, मुटुको रोग, दम तथा अन्य स्वास्थ्य समस्या उत्पन्न गराउँछ । स्वादिलो भएकाले पारखीहरू यसको प्रयोग गर्छन् । यो मसलाको परिकारमा पृथक किसिमको स्वाद प्रदान गर्छ तर स्वाद मात्र हेरेर हुँदैन, यसले स्वास्थ्यमा पार्ने नकारात्मक असर पनि उत्तिकै छ । यो सेतो मसलाको रासायनिक नाम ‘मानोसोडियम ग्लुटेमेट’ हो ।
*डा. राम बहादुर बोहरा नेपाल वैकल्पिक चिकित्सा विकास परिषद नवलपरासीको अध्यक्ष, बरिष्ट आयुर्वेद डाक्टर तथा साइन्स इन्फोटेकका सल्लाहकार हुनुहुन्छ ।